Uitslag verkiezing Boom van het Jaar 2022

Uitslag van de stemmen 2022

De winnaar van 2022 is de Markiezeneik op het landgoed Amelisweerd - Utrecht!

Stemmen is niet meer mogelijk.

De volledige uitslag:

  1. De Markiezeneik op landgoed Amelisweerd, Bunnik, Utrecht - 36.693 stemmen
  2. De Koortsboom, Overasselt, Gelderland - 1.374 stemmen
  3. De monumentale vleugelnoot, Hoofddorp, Noord-Holland - 971 stemmen
  4. De stille getuige aan de Beackendyk, Bakkeveen, Friesland - 910 stemmen
  5. De Paasbergeneik, Odoorn, Drenthe - 830 stemmen
  6. De Bakenboom, Deventer, Overijssel - 808 stemmen
  7. De Philipsboom, Eindhoven, Noord-Brabant - 603 stemmen
  8. De verbindende beuken bij de Greupkerk, Oud-Beijerland, Zuid-Holland - 508 stemmen
  9. De gewone rode beuk, Veendam, Groningen - 490 stemmen
  10. De Wachters en Waaiers langs de Geul, Valkenburg, Limburg - 319 stemmen
  11. De Homerusboom, Almere, Flevoland - 249 stemmen
  12. De majestueuze witte paardenkastanje, Zierikzee, Zeeland - 241 stemmen
  • 1. Odoorn - De Paasbergeneik

    De indrukwekkende oude eik op het terrein van zorgcentrum ‘De Paasbergen’ in Odoorn ontwikkelde zich dankzij zijn solitaire positie in al zijn grootsheid en schoonheid. Ondanks vele bouwwerkzaamheden is deze boom altijd door iedereen met veel respect behandeld. Ooit stond hier een armenhuis, genoemd naar het paasvuur en de oude volksspelletjes die er met pasen werden gevierd. De Paasbergeneik staat nog altijd symbool voor kracht en bescherming.

    Drenthe
    Het verhaal van... Stem
  • 2. Almere - De Homerusboom

    De 100-jarige Homerusboom in Almere is ouder dan de provincie Flevoland zelf. De plataan groeide op in Valkenswaard, maar moest door een herindeling in 2004 verdwijnen. De meeste bomen werden gekapt, maar deze kreeg een nieuwe bestemming. Na tien jaar verzorging kon de boom worden herplant. Op 1 december 2014 werd de 15 meter hoge plataan met een dieplader naar de gloednieuwe wijk Almere-Poort gebracht en wortelde daar opnieuw.

    Flevoland
    Het verhaal van... Stem
  • 3. Bakkeveen - De stille getuige aan de Beackendyk

    De ‘hannekemaaiers’ waren Duitse seizoensarbeiders die een paar eeuwen geleden in de zomer te voet naar Nederland kwamen om op het land te werken. Zij gaven vorm aan de oude handelsroute die over de Beackendyk in Bakkeveen ging. Aan de dijk staat een opvallende beuk met een bijzondere stam, als stille getuige van de gevaarlijke wandeling die de hannekemaaiers maakten. Geplant omstreeks 1750 bij de Slotplaats in Bakkeveen.

    Friesland
    Het verhaal van... Stem
  • 4. Overasselt - De Koortsboom

    Naast de Sint-Walrickruïne doet een zomereik dienst als koortsboom. Als een lapje stof aan deze ‘lapjesboom’ wordt gebonden, geneest volgens een volkslegende de zieke. De heidense rover Walrick bekeerde zich hier, nadat prediker Willibrordus zijn dochter genas door een haarband in een struik te hangen. In 777 maakte Karel de Grote van deze plaats een bedevaartsoord. De huidige Koortsboom, waarin sinds corona ook mondkapjes hangen, stamt uit 1903.

    Gelderland
    Het verhaal van... Stem
  • 5. Veendam - De gewone rode beuk

    Veendam ontstond in 1655 als veenkolonie. Via de kaarsrechte kanalen werd turf vervoerd naar fabrieken en afnemers. Eind jaren 60 legde Veendam het recreatiegebied het Borgerswold aan. Natuurlijk horen daar ook bomen bij. Deze rode beuk is geplant in 1980. De boom heeft nog zijn originele groeivorm en krijgt alle ruimte om in zijn natuurlijke habitat uit te groeien. Dat maakt deze gewone rode beuk toch bijzonder.

    Groningen
    Het verhaal van... Stem
  • 6. Valkenburg - Wachters en Waaiers langs de Geul

    De knotwilgen langs de rivier hebben een symbolische waarde voor Valkenburg aan de Geul. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de Geul als Wachters en Waaiers. Valkenburg dankt een deel van zijn schoonheid aan de aanwezigheid van de rivier, maar moet ook leven met de risico’s. Het overeind blijven van de knotwilgen staat symbool voor de weerbaarheid en de veerkracht van de Valkenburgers. De knotwilgen zijn helend en troostend.

    Limburg
    Het verhaal van... Stem
  • 7. Eindhoven - De Philipsboom

    In 1909 ging Anton Philips de strijd aan met de woningnood en stichtte een fabrieksdorp, Philipsdorp in Eindhoven. Met aandacht voor groen, want Philips geloofde dat mensen beter presteren in een groene omgeving. Ook de Philipsboom, een witte paardenkastanje naast het Philipsstadion, werd in die tijd geplant. Geen enkele bezoeker betreedt zijn groeiruimte. Er is respect voor deze oude reus. De boom staat symbool voor een gezonde en groene stadsontwikkeling.

    Noord-Brabant
    Het verhaal van... Stem
  • 8. Hoofddorp - De monumentale vleugelnoot

    In het centrum van Hoofddorp staat een indrukwekkende 87-jarige Kaukasische vleugelnoot. Een aantal jaren geleden werd het ontwerp van een nieuw winkelcentrum aangepast aan deze monumentale boom. Toen het oude gebouw was afgebroken, had de wind vrij spel en werden zeecontainers geplaatst om de boom te beschermen. Totdat tijdens de bouw het hoogste punt was bereikt. De vleugelnoot heeft de nieuwbouw overleefd en is geliefd bij het winkelend publiek.

    Noord-Holland
    Het verhaal van... Stem
  • 9. Deventer - De Bakenboom

    Het Worpplantsoen in Deventer is het oudste stadswandelpark van Nederland. In 1813 kapten Franse troepen alle bomen in een poging het oprukkende Kozakkenleger te stoppen. Na 1815 is het park hersteld. De Bakenboom werd geplant in 1822. In het kader van Ruimte voor de Rivier kwam de populier in het gedrang. Maar doordat velen zich sterk wisten te maken, is ruimte gecreëerd voor de Bakenboom, het ijkpunt naast de IJssel.

    Overijssel
    Het verhaal van... Stem
  • 10. Utrecht - De Markiezeneik van Amelisweerd

    Hier sta ik dan. Met mijn voeten in de rivierklei van de Kromme Rijn. Rond 1800 aangeplant op het landgoed Amelisweerd. Aan mijn westzijde ligt het geluidsscherm langs de A27. Ja, ik sta hier, maar hoe lang nog? Naast de huidige rijbanen moet een nieuwe strook asfalt komen. Daardoor dreigt voor 800 bomen de bijl, waaronder veel leeftijdsgenoten. Maar zolang ik hier sta, doe ik mee aan het verzet.

    Utrecht
    Het verhaal van... Stem
  • 11. Zierikzee - De majestueuze witte paardenkastanje

    In 1832 ging de voormalige Sint-Lievensmonsterkerk in Zierikzee in vlammen op. De herbouw van de nieuwe kerk duurde tot 1848. Op dat moment was er geen geld voor echt mooie bomen. Pas in 1865 werd voor fl.1,25 een kastanjeboom aangeschaft. Al in 1848 was zijn plekje naast de kerk gereserveerd. De witte paardenkastanje overleefde beschietingen door de geallieerden aan het einde van WOII en de Watersnoodramp van 1953.

    Zeeland
    Het verhaal van... Stem
  • 12. Oud-Beijerland - De 100-jarige ‘verbindende beuken’ van de Greupkerk

    De beide rode beuken voor het kleine kerkje van het buurtschap Greup vlakbij Oud-Beijerland zijn onlosmakelijk met elkaar en de gemeenschap verbonden. Twaalf jaar geleden moest naast de Greupkerk een dubbele rotonde komen. Boombeschermers, buurtbewoners, culturele organisaties, natuurorganisaties, het kerkbestuur en alle kerkgangers vonden elkaar, ter behoud van één van de twee beuken. Zij wonnen de strijd. Het duo overleefde op eigen kracht de aanleg van de rotonde.

    Zuid-Holland
    Het verhaal van... Stem