Wat betekenen bomen voor natuur, klimaat en mens?
Voor biodiversiteit
Een boom is natuurlijk een levend iets, maar wist je dat een boom ook zorgt voor heel veel andere levens? Want voor heel veel dieren is de boom een veilig huis, mét een kraamkamer! Natuurlijk zoeken vogels in bomen beschutting en ze bouwen er hun nest voor hun jonkies. En eekhoorns wonen in holtes in de stam, net als vleermuizen, die ook onder de schors een verstopplaats vinden. Muisjes en egels vinden ook beschutting bij een boom.
Maar wist je dat ook vlinders bomen gebruiken? Spinnen en insecten natuurlijk én een springplank naar andere plekken waar ze elkaar kunnen ontmoeten, een soort hop on-hop off bus door de stad, én supermarkt voor dieren, bijvoorbeeld voor insecten, eekhoorns, vogels, vleermuizen, vlinders. En hop op – hop af om elkaar te vinden; dat heet ook wel het ecosysteem.
Voor klimaat en leefomgeving
Wist je dat een volwassen boom per 10-40kg CO2 kan opslaan? Een boom is een levende airco. Naast het geven van schaduw verdampt een boom ca. 370 liter H2O per dag en koelt zo de omgeving 2 á 3 graden. Een boom is geluiddempend én is een zuurstoffabriek. Een boom produceert ca. 50kg O2 per jaar; een mens verbruikt 180kg per jaar. Ook zuiveren bomen de lucht van fijnstof.
Voor water en bodem
Door het bladerdek voorkomt de boom dat er meteen water op de grond komt bij hoosbuien. Bomen drinken tussen de 400 en 1000 liter H2O per dag. De wortels maken de bodem meer doorlatend, waardoor water in de grond weg kan zakken.
Bomen voorkomen erosie, omdat de wortels de bodem vasthouden. En zij voeden het bodemleven met afgifte van suikers en hun afgevallen blad. Bomen voorkomen dus verdroging en wateroverlast.
Voor welzijn en geluk
We bewegen meer in een groene omgeving. We hebben een betere nachtrust. Onze concentratie en leerprestaties worden beter. Onze woningen worden meer waard in een groene omgeving. Ons mentale welzijn verhoogt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van bosbaden. We kunnen ervan eten; denk aan voedselbossen en fruitbomen.