SBNL Natuurfonds feliciteert Nationaal Bomenmuseum Gimborn

gimborn.jpgwoensdag 28 augustus 2024 16:15

Dit jaar bestaat het Nationaal Bomenmuseum Gimborn 100 jaar!

In 1924 kocht inktfabrikant en bomenliefhebber Max von Gimborn 47 ha grond in Doorn om er een arboretum van te maken en er een landhuis op te bouwen. Landschapsarchitect Gerard Bleeker maakte een ontwerp in Engelse landschapsstijl. Het landhuis zou komen tegenover de heidetuin, met daarvoor een formele tuin en erachter de enorme bomenverzameling.

Door de beurskrach van 1929 gingen de plannen voor het landhuis niet door. Nu, 100 jaar later, is in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn een unieke botanische collectie te vinden met ruim 3500 soorten bomen en struiken uit de hele wereld, waarvan 172 soorten op de IUCN Rode lijst staan.

In 2017 kreeg het Von Gimborn Arboretum de status ‘Geregistreerd Museum’ en veranderde daarna de naam in ‘Nationaal Bomenmuseum Gimborn’.

Wij zijn blij dat er arboreta zijn in Nederland die kennis hebben en advies geven over bomen. Wij organiseren elk jaar de verkiezing van de Boom van het Jaar. Dit doen wij om ook een steentje bij te dragen over de kennis over bomen, omdat we niet zonder bomen kunnen. Lees alles op onze website: www.deboomvanhetjaar.nl.

« Terug